Östergötland

Landstinget startar klamydiatest via nätet

Allt fler östgötar smittas av klamydia. I ett försök att få kontroll över könssjukdomen ska nu östgötar kunna testa sig via internet. Inom kort öppnar landstinget en speciell hemsida där testet kan beställas.

- Testet skickas i en anonym förpackning. Väl hemma gör man testet i ett provrör, i ett medsänt kuvert skickas sedan provröret till ett laboratorium, säger Anders Ehinger på landstingets smittskyddsenhet.

Några dagar efter analysen kan personen kontrollera via en sida på internet om man bär på klamydia eller inte. Gör man det uppmanas man att kontakta sjukhuset för att få behandling.

Fler vågar
De senaste åren har antalet fall av klamydia ökat explosionsartat. Förra året fick över 2 000 östgötar beskedet att de bär på könssjukdomen.

Samtidigt är det många som inte testar sig. Landstinget tror att internet-satsningen ska leda till att fler vågar testa sig.

- Testet är lika säkert som de tester som vi har inom sjukvården. Det ger en 95-procentig säkerhet, säger Ehinger.

Finns i Skåne
Om ett par veckor startar landstinget hemsidan.

- Vi hoppas att många som inte skulle uppsöka sjukvården nu tar möjligheten att på ett enkelt sätt ta ett klamydia-test, säger Anders Ehinger.

I Skåne togs en liknande sida i bruk för några dagar sedan. Gensvaret blev stort, redan efter ett par timmar hade ett 50-tal personer beställs klamydia-test.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

FAKTA: Klamydia

Klamydia är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Den orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis som sprids vid kondomlösa samlag. Ofta får den drabbade inga symtom alls, men vissa får sveda eller klåda i urinröret på grund av inflammationen där.

Kvinnor som bär på smittan under lång tid kan få bestående skador på äggledarna med risk för sterilitet eller utomkvedshavandeskap, och män kan få inflammation i bitestiklarna.

Infektionen är lätt att behandla med antibiotika. Om detta sker snabbt är risken för följdsjukdomar liten.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista