Tjänade miljoner på nätet - nu kommer skattmasen

Skattemyndigheten har hårdgranskat verksamhet på internet. Norrköping är en av de orter som undersökts. Flera unga män i Västsverige som tjänat upp till tio miljoner kronor på verksamhet via internet, riskerar nu fängelsestraff.
En av männen eftertaxerades nyligen med 6,5 miljon kronor efter att ha sålt DVD-filmer, spel och annat via nätet, uppger Göteborgs-Posten och Metro Skåne. Skattemyndigheten i Västra Götaland ligger bakom granskningen av internethandeln och myndigheten har gjort det i ett par år. Kontroller har skett i bland annat Norrköping, Malmö och Växjö, förutom det egna länet. Starten kom sedan ett lokalt skattekontor hittat en 26-åring från Angered i Göteborg. Han höjde sin omsättning från noll till 23 miljoner kronor på tretton månader. Hans affärsidé byggde på att intresserade betalade medlemsavgift och sedan såg på porr via nätet. Han hade också länkar som styrde över kunder till amerikanska sidor, vilket han sedan fick ett slags provision på. Många hörde av sig och ville vara med och styra över kunder till andra sidor, därav 119 svenskar. Dessa började skattemyndigheten kontrollera. Få av dem betalade skatt på sina inkomster, visade det sig. Via det arbetet lärde sig skattemyndigheterna hur affärsverksamheten fungerar och vad den skulle leta efter. Nu, i senaste svepet har 33 personer fastnat. Alla är unga män mellan 17 och 35 år. Sju av fallen har lämnats över till Ekobrottsmyndigheten. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".