Linköping

Hiv-smittad 18-åring inför rätta igen

Den hiv-smittade man i Linköping som nyligen dömdes till två års fängelse för att ha haft oskyddat sex med flera unga kvinnor åtalas nu på nytt.

18-åringen misstänks för försök till grov misshandel efter att haft flera oskyddade samlag med en kvinna i Linköping förra sommaren, trots att han visste om att han bar på hiv-viruset.

Åklagaren hävdar att brottet ska anses som grovt eftersom gärningen varit livsfarlig. Kvinnan smittades dock inte vid samlagen.

Mannen fick i slutet av april beskedet att han smittats av hiv. Senare under våren och sommaren träffade han kvinnorna som alla är i tonåren och hade oskyddat samlag med dem, trots att han var medveten om sin smitta och att han var skyldig att så väl informera kvinnorna om den och att använda kondom. Ingen av kvinnorna smittades.

I januari dömdes 18-åringen till två års fängelse för försök till grov misshandel samt att betala 40 000 kronor till kvinnorna i skadestånd.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

FAKTA: HIV

Hiv (humant immunbristvirus) bryter ned kroppens försvarssystem, främst genom att infektera de så kallade T-hjälparcellerna som har till uppgift att koordinera immunförsvaret vid angrepp från virus och bakterier. Viruset sprids via kondomlösa samlag och via blod.

I Sverige lever cirka 4 250 personer med hivdiagnos och antalet ökar. Det senaste halvåret var antalet nysmittade det högsta på 20 år. Aids (acquired immune deficiency syndrome) är det sista stadiet i en hivinfektion.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista