1 av 2
2 av 2
Kjell Karlsson, verksamhetsutvecklare vid Kriminalvården
VIKBOLANDET

Fotboja införs på Skenäs

Från och med idag, måndag, kommer de intagna på Skenäsanstalten utanför Norrköping att få bära fotboja.

Huvudsyftet  är att få ner antalet otillåtna avvikelser från området.

Från och med idag kommer alltså de omkring 100 internerna som sitter av sitt straff på Skenäsanstalten att få bära en så kallad fotboja under sin strafftid.

Fotbojan ser ut som en liten klocka, ett dykarur, och den fungerar som en sändare och kommunicerar med mottagare som placerats ut på området. Så fort en intagen går utanför området eller tar av sig fotbojan går ett larm till personalen som kan vita åtgärder. Skenäs är den fjärde anstalten i landet som inför fotbojan och enligt Kjell Karlsson, verksamhetsutvecklare vid Kriminalvården finns det flera fördelar med systemet.
-Om det exempelvis sker en misshandel eller en stöld i fängelset kan personalen direkt se vem som har varit på platsen för händelsen. Personalen behöver inte heller längre räkna internerna manuellt de tre till fyra gånger om dagen som görs idag, berättar Kjell Karlsson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista