1 av 2
2 av 2
Lantbrukaren Börje Johansson och forskaren Johanna Björklund.

Klimatsmart lantbruk

För att bli mer klimattänkande ska nu länets bönder i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet göra analyser som visar hur mycket energi som har använts för att få fram de olika beståndsdelar som finns på en gård.

Då får t ex en traktor ett högt värde, medan ett staket gjort av gårdens eget trä får ett lågt.

För att lantbruket ska kunna minska sin användning av fossila bränslen kommer forskare från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tillsammans med jordbrukare från bl a Östergötland, att göra analyser som visar hur mycket energi som har använts för att få fram de olika delarna på en gård.

Fossil energi som gått åt för att till exempel tillverka en traktor får ett mycket högt värde i den uträkning som kallas emergianalys, ett staket som tillverkats från träd som står på gårdens mark får däremot ett lågt värde. Det hela syftar till att visa den totala energianvändningen på ett lantbruk. För att göra det hela mer pedagogiskt räknar forskarna om värderna till hur mycket mark som skulle gå åt för att odla fram all denna energi genom jord eller skogsråvara.

Och trots att Börje Johansson som driver Hulta Norrgård mellan Linköping och Kisa som ingår i projektet är relativt självförsörjande så har de första uträkningarna som gjorts visat att det går åt betydligt mer energi på gården än vad han själv trodde.

- Trots allt så kanske det går åt, beroende på om man räknar med eget arbete eller inte, fyra gånger den yta vi har, konstaterar han.

Med den väntande prisuppgång på allt som tillverkas med hjälp av fossil energi så tror Johanna Björklund vid Centrum för uthålligt lantbruk inom SLU, att emergianalysen har en stor roll att spela, det här för att den tydligt kan visa vad som blir energisnålast att satsa på.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista