Arkivbild

Sjuksköterskor om varslet: "Det känns jättebra"

Om parterna i den pågående vårdkonflikten inte kommer överens inom två veckor kommer 20 vårdavdelningar i Östergötland att stängas. Sammanlagt är 350 av vårdförbundets medlemmar uttagna i strejk och kampviljan är god:

– Det känns jättebra. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Kerstin Borg, sjuksköterska på infektionsmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

Infektionskliniken är en av de avdelningar som kommer att stängas vid en strejk. Patienterna får antingen flyttas till systeravdelningen i Linköping eller till en annan medicinavdelning i Norrköping. Hur det ska gå till är inte klart än, men visst kommer strejken att märkas för så väl patienter som personal på andra avdelningar, säger Kerstin Borg:

– Ja, det är klart att det kommer ju säkert att märkas på medicinskt centrum där de redan har mycket överbeläggningar. Och akutmottagningen kommer ju att få det svårt också, det tror jag.

Det östgötska landstingets ekonomi är dålig och över 300 miljoner kronor ska sparas in under samma två år som vårdförbundet kräver totalt 3400 kronor i löneförhöjning.

– Vi har ju alltid fått höra att landstingets personal är dyr och att alla pengar går till personalen, men vi är värda mera pengar, säger Kerstin Borg och hon får medhåll av sin kollega Pia Lindell:

– Om man ser till det ansvar vi har är det inte mycket pengar och vi har släpat efter så länge, säger hon.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista