LINKÖPING

Linköping ska bli en rundare stad

Linköping ska bli en rundare och tätare stad om den översiktsplan som nu är klar blir verklighet i framtiden.

Förslaget visar bland annat att stora huvudleder ska byggas om till stadsgator, mer satsning på kollektivtrafiken med spårvagn och en mer blandad stadsbebyggelse.

Den långsiktiga planeringen som sträcker sig 20 till 30 år framåt i tiden räknar med att Linköpings kommun ska växa och att invånarantalet ökar från 140 till över 170 människor.

Det kräver en viss planering och översiktsplanen för staden har tittat på var det ska byggas bostäder, arbetsplatser, hur kommunikationerna ska fungera och grönområdena användas och projektledare Jonathan Turner tror på en mer sammanhängande stad.

- Staden har ju en väldigt avlång form idag, som en banan, och vi vill få en rundare stad.

Det ska satsas på kollektivtrafik och även Linköping kan få spårvagnar i det system som kallas för LinkLink, som i ett första skede ska vara en snabb busslinje mellan resecentrum och Mjärdevi men som sedan ska kunna byggas om till spåvagnstrafik.

Det råder politisk enighet bakom underlaget till översiktsplanen som nu ska ställas ut så att alla kan få tycka till. Först hösten 2009 kommer kommunfullmäktige att fatta beslut.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista