MOTALA

Våldsutsatta kvinnor nekas sjukpenning

Flera kvinnor i länet som varit utsatta för våld nekas sjukpenning från Försäkringskassan, trots att kvinnorna har haft intyg från läkare.

Det hävdar Motalas kvinnojour i en skrivelse till regeringen. Kvinnojouren uppger att man flera gånger hjälpt misshandlade kvinnor som nekats sjukpenning att överklaga Försäkringskassan beslut.

Samtidigt som regeringen förbättrar lagstiftningen och bidrar ekonomiskt för att ge våldsutsatta kvinnor stöd, så medför den hårdare sjukskrivningspolicyn att försäkringskassan inte godkänner sjukskrivning av de kvinnor som utsatts för våld.

Under sina 16 år som aktiv i kvinnojouren i Motala har Tina Olby inte varit med om att utsatta kvinnor nekats sjukskrivning tidigare och nu har hon skickat en skrivelse till regeringen för att skapa debatt.

- De här kvinnorna gör precis allting som samhället väntar sig av dem. De lämnar den våldsamma mannen, tar barnen med sig och vill börja ett nytt liv men då finns det ingen möjlighet att få det här stödet eftersom det inte räknas som en sjukdom.

Sjukskrivningen kan bland annat vara på grund av ångest, ätstörningar och utmattning till följd av misshandel, och Tina Olby menar att skrivelsen till regeringen verkligen behövs just nu när hårdare sjukskrivningsregler har börjat tillämpas.

- Det behövs kunskap hos de som möter de här kvinnorna i sitt arbete, t ex Försäkringskassan, hur det fungerar med kvinnor som bryter upp, hur de reagerar och hur sjuka de kan bli, menar hon.

Katarina Wahlström/Marie-Louise Kristensson
katarina.wahlstrom@sr.se

”Vi är övertygade om att utsatta kvinnor nekats sjukpenning även utanför Motala”, skriver jouren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista