1 av 2
2 av 2
NORRKÖPING

Kritik mot lärarutbildningen

Uppdaterad version kl. 16:20
Högskoleverket riktar skarp kritik mot lärarutbildningen i Norrköping. Matematik- och naturvetenskapskurserna håller för låg nivå och kraven på studenterna är för låga.

Nu får universitetet ett år på sig att åtgärda problemen men man är inte överrens med verket om hur det ska gå till.

Det ställs för låga krav på studenterna och i synnerhet i matematik är undervisningen bristfällig. Dessutom är alldeles för få av de som undervisar på lärarutbildningarna forskare med avhandlingar på meritlistan.

– Man känner ofta att man överarbetat sitt arbete när vissa studenter kan komma till ett seminarium utan att vara påläst och ändå få godkänt, säger Anna Johansson som läser andra året på lärarprogrammet i Norrköping.

Examensrätten ifrågasätts
Högskoleverket har granskat de tjugosex lärosäten i Sverige där det finns en lärarutbildning, och i tio av fallen finns så stora brister att Högskoleverket ifrågasätter att utbildningen ska ha rätt att examinera lärare.

På Campus i Norrköping är nivån för låg på matematikkurser och på de naturvetenskapliga ämnena.

Skolorna får nu drygt ett år på sig att ta itu med bristerna, annars riskerar de att bli av med rätten att utfärda lärarexamen.

Vill inte slå ihop programmen
Högskoleverket kommer med rekommendationer om hur det ska göras. Men flera förslag får kalla handen från universitetet. Verket vill slå ihop lärarprogrammen i Norrköping och Linköping men universitetet nobbar idén.

Vidare rekommenderar verket att man skippar den tvärvetenskapliga inriktningen på utbildningen för högstadielärare. Den leder till att studenterna inte får tillräckligt djupa kunskaper i sina huvudämnen, menar verket men universitetet står fast vid upplägget.

– Där håller vi inte med Högskoleverket. Vi är säkra på att det går att göra en riktigt bra lärarutbildning även för grundskolans senare år och ändå behålla våra tematiska och tvärvetenskapliga inriktningar, säger informationsdirektören Lars Holberg.

Ska få köpa in lärare
Arbetet med att åtgärda problemen är redan igång, säger Hållberg. Man har gjort ändringar i naturvetenskapskurserna och matematikundervisningen ska stärkas ytterligare. Dessutom ska samarbetet med Linköping utvidgas.

– Norrköping ska också få möjlighet att köpa in lärare från andra institutioner som ska bidra med fackkunskaper, säger Lars Holberg.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se
Elsa Helin/ekot
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista