Ydre

Tummen ned för en storkommun

Förslaget om att slå ihop Ydre kommun med Tranås, och i förlängningen ytterligare tre kommuner får inget gehör bland de styrande i Ydre.

Kommunalrådet Inga Arnell Lindgren ser flera faror med att bilda en storkommun.

Förslaget om att bilda en kommun med 45 000 invånare kommer från moderaterna. Oron för en äldre befolkning som kräver dyr service får moderaterna att vilja se sig om efter möjliga sammanslagningar.

Till en början lockar Tranås, där moderaten Anders Wilander redan fört fram de här idéerna förut. Men hos centermajoriteten i Ydre kommun är intresset svalt.

- Varje kommun har rätt att ha ett systembolag, slås vi ihop med Tranås så är jag nästan säker på att butiken här läggs ned, säger Inga Arnell Lindgren, kommunalråd (c).

Hon radar upp fler exempel som skulle gå samma öde tillmötes: apotek, arbetsförmedling, folktandvården, och vårdcentralen.

- Alla de här organisationerna ska finnas i varje kommun, men är du en kommundel så vill det till att du har ett högt befolkningstal i tätorten för att få ha kvar servicen, säger Arnell Lindgren.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista