LINKÖPING

Nya uppgifter i fildelningsrättegång

Linköpings tingsrätt tog idag återigen upp målet mot den man som misstänks ha sysslat med illegal fildelning.

Linköpingsbon är misstänkt för att ha gjort tusentals musikfiler och filmer tillgängliga för andra via ett fildelningsprogram på sin dator. Men nya uppgifter talar till mannens fördel, anser försvaret.

Målet handlar om den 31-årige Linköpingsbon gjort över 4 000 musikfiler och ett 30-tal filmer tillgängliga för andra via ett fildeningsprogram.

I den tidigare rättegången, som hölls i vintras, ifrågasatte expertvittnen utredningen, vilket gjorde att åklagaren beslutade dra tillbaka delar av åtalet.

Stjäl material
Det väckte missnöje hos musikbranschens organisation IFPI som nu tagit över de åtalspunkterna.

För musikbranschen anser att det här är en viktig rättegång.

- Förhoppningen är ju att fildelare ska förstå att det de sysslar med är att de i praktiken stjäl upphovsrättsligt material. De skadar därmed musiker, artister och skivbolag. Jag tror att det är många som inte förstår att det här är skadligt, säger advokat Peter Danowsky, som företräder IFPI.

Lättare göra husrannsakan
Fälls Linköpingsbon och döms till ett strängare straff än böter så öppnar det upp dörren för att få göra husrannsakan hos personer som misstänks för illegal fildelning. Det har hittills inte varit möjligt.

31-åringen anser att han är oskyldig och menar att de många musikfilerna kan ha funnits i datorn när han köpte den. Han erkänner att han använt fildelningsprogram men bara för att byta arbetsmaterial med sin arbetsgivare.

- Vi menar att den bevisning som finns inte styrker att han gjort det här materialet tillgängligt. Det finns ett flertal skäl till att han haft de här filerna, det har bland annat varit lagligt att ladda ner före den första juli 2005, säger Morgan Gerdin, advokat till den 31-årige Linköpingsbon.

Nytt material
Gerdin menar att nytt material som presenterats för honom de senaste dagarna talar till Linköpingsbons fördel.

- Det är uppgifter som styrker att det finns andra användare som har nyttjat fildelningsprogram bakom den IP-adress som min klient suttit bakom, säger Gerdin.

Andra personer har haft tillgång till de här filerna och kunnat dela ut materialet?

- Ja.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".