Kim Staal i Jönköping under onsdagskvällen.

Staal-mannen bakom andra segern

Linköping leder oväntat finalserien i ishockeyns SM-slutspel med 2-0 i matcher efter bortaseger mot HV 71 med 2-1 på onsdagskvällen.

- Det var helt underbart, säger Kim Staal vars passning till Patrik Zackrisson ledde fram till det avgörande målet.

Linköping är halvvägs till sitt första SM-guld i ishockey. Tack vare doldisarna i fjärdekedjan.

- Kanon, två av fyra avklarade. Nu hoppas jag vi tar hem det här, sade segerskytten Patrik Zackrisson efter 2-1 borta mot guldfavoriten HV 71.

Efter allt snack om lagens förstakedjor stal Linköpings fjärdekedja showen i den första finalen. Och gjorde det på nytt i den andra. Patrik Zackrisson, 21, sköt segermålet efter 13.06 av den sista perioden.

– Kim krigade till sig pucken och frispelade mig. Det var bara att stänka dit den, sade Zackrisson, stockholmaren som värvades från Rögle till Linköping inför den här säsongen.

Han stod på noll poäng i slutspelet inför finalserien mot HV71. I den första finalen gjorde han ett mål och en assist då hans kedja med Kim Staal och Tim Eriksson sammanlagt stod för sex poäng.

Nu blev han segerskytt.

Disciplinerat
Och är på väg mot ett SM-guld mot favorittippade HV.

– Vi spelar riktigt bra och disciplinerat. Fortsätter vi så här hoppas jag det går vägen. Det var inte alls lika öppet i dag som i första finalen, och det var det vi hade snackat om. Att inte bjuda på något. HV är vana att göra mål - så det är klart att de blev frustrerade, sade Zackrisson.

Linköping bröt HV:s sju matcher långa svit av hemmasegrar och har själva tio raka hemmasegrar inför den tredje finalen på fredag.

Efter målorgien i den första finalen blev det som väntat mer tillknäppt i den andra finalen. Lagen gav inte bort en tum i onödan och Linköping var det lag som släppte till minst.

Laget tog ledningen efter 13.55 av den första perioden genom sin välkända förstakedja. Rivige grovjobbaren Mikael Håkanson lade pucken bakom ryggen till Tony Mårtensson som skickade in ledningsmålet bakom Stefan Liv.

Kvittering till skänks
I den andra perioden fick HV 71 kvitteringsmålet till skänks av domaren Ulf Rönnmark. Martin Thörnberg snodde pucken vid blå linjen i egen zon sedan han slagit undan skridskorna på Linköpingsbacken Johan Fransson. Sedan satte han fart i ensamt majestät mot Rastislav Stana och satte pucken högt på den slovakiske målvaktens plockhandssida.

– Det var en solklar tripping. Det är pinsamt hur domaren kunde missa den, sade Zackrisson.

I den sista perioden var HV nära ett ledningsmål. Jari Kauppila var nära att få in pucken med en backhand bakom Stana i en tilltrasslad situation, men efter videogranskning bedömdes inte pucken ha varit i mål.

– Vi var ju tvungna att ta en match här nere, och vi tog chansen när vi fick den, sade en nöjd Janne Karlsson, Linköpingstränaren.

TT

FAKTA: HV71-LHC

Första perioden:
0-1 (13.55) Tony Mårtensson (Mikael Håkanson).
Andra perioden:
1-1 (6.55) Martin Thörnberg.
Tredje perioden:
1-2 (13.06) Patrik Zackrisson (Kim Staal).
Skott: 26-20 (10-6, 6-8, 10-6).
Utv, HV 71: 4x2. Linköping: 4x2.
Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.
Publik: 7 038.
Linköping leder med 2-0 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".