Kinda

Ny elledning ska ge färre strömavbrott

Områden i södra länsdelen ser ut att slippa alltför många strömavbrott i framtiden. Företaget eon ska nämligen bygga sin största elledning på 30 år mellan Kisa och Vimmerby via Horn, Södra Vi och Gullringen, vilket ska ge säkrare elleveranser till området.

– Jag hoppas att det är en satsning som gör det bättre. Det behövs verkligen för vi blir väldigt drabbade av elavbrotten eftersom vi har till exempel äldreboenden ganska långt ut på landsbygden, säger Anna-Karin Gustafsson som bodde på landet utanför Kisa när Stormen Gudrun härjade.

Största på 30 år
Eon ska bygga fem mil ledning mellan Kisa och Vimmerby men var den ska dras fram, i luften eller bitvis under mark, är inte klart än. Enligt Eon är det bolagets största elledningsbygge söder om Sundsvall på 30 år.

Samråden startar under året i år och Ulf Alestam som är rättschef på Eon elnät tror inte att byggstarten kommer att försenas på grund av överklaganden.

– Jag tror inte det för här känns behovet väldigt grundmurat. Det behövs verkligen förstärkta leveranser.

Kindas kommunalråd Anders Ljung är glad over satsningen.

– Jag kommer att känna mig tryggare, men dte finns alltid  orosmoment, man vet inte vad det här ställer till med.

Du är inte helt nöjd.
– Det ska man aldrig vara. Man ska alltid önska sig mera.

Byggstarten av den nya elledningen är planerad till 2011.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".