Östergötland

Landstinget satsar på ungdomars hälsa

För att förbättra ungdomars psykiska hälsa satsar nu landstinget på nätverk och samverkan. I Linköping, Motala och Söderköping har ungdomsmottagningarna döpts om till ungdomshälsan och då handlar inte bara om preventivmedel och sjukdomar utan om en helhet med fokus på ungdomars hälsa.

-Vi ska arbeta med förebyggande arbete och komma in tidigt. Vi finns till för ungdomar som är mellan 16 och 25 år och det är kostnadsfri verksamhet säger Lotta Drotz som drivit projektet från idé till resultat.

Ungdomshälsan i Söderköping håller till i Vårdcentralens lokaler och där är det drop in varje onsdag eftermiddag. Hittills har drygt 20 ungdomar hittat dit och majoriteten är tjejer i artonårsåldern.

-Det kan handla om att de är oroliga inför studenten och framtiden med var de ska bo och hur de ska försörja sig berättar Lotta Drotz. 

Här kan dom få samtal och hjälp med allt på samma ställe, som att kontakta till exempel vårdcentral, socialförvaltning, försäkringskassa eller arbetsförmedlingen.

Lotta Drotz har förhoppningen att projektet ska bli permanent och tror det kan bli så eftersom det inte kostat något extra för att dra igång verksamheten.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".