Östergötland

Utsatta barn får inte tillräckligt med stöd

Det finns stora brister i kommunernas hantering av socialt utsatta barn och ungdomar i Östergötland.

Handläggningstiderna är längre än lagen tillåter, vårdplaner saknas och kommunerna är dåliga på att följa upp de barn som placeras i familjehem konstaterar länsstyrelsen i en rapport.

-De allvarligaste bristerna är att kommunerna inte har utrett inom lagstadgad tid d.v.s. fyra månader säger Bo Silén socialdirektör på länsstyrelsen.

Barn i familjehem följs inte upp
När dom det gäller familjehemsplacerade barn så är Finspång och Kinda dom enda kommunerna som inte får kritik för hur de sköter vården av familjehemsplacerade barn.

- Familjehemsplacerade barn borde ha en så pass hög prioritet att det inte fanns den här bristen i någon kommun och det är obegripligt att man inte kvalitetssäkrar den verksamheten menar Per Karlsson, socialkonsulent som är en av dom som skrivit rapporten.

Kommuner bryter mot lagen
Länsstyrelsen tycker att det är allvarligt att kommunerna inte följer lagstiftningen på flera områden när det gäller de här barnen som är mest beroende av samhällets skydd och stöd.
Det framkommer också kritik mot att barnets bästa inte är i fokus i när brott begås i familjen.
Det förekommer till exempel att utredningar inte görs när barn bevittnat våld.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".