Sverige ska kunna ge vård utomlands

Landstingen ska i händelse av en katastrof få ge sjukvård till svenskar som befinner sig utomlands, det har regeringen beslutat. Östergötland är ett av de landsting som blir ansvarigt för beredskapen.

Om den föreslagna lagändringen godtas av riksdagen blir det möjligt för svensk sjukvårdspersonal att agera utomlands i vissa situationer.

-Det kan röra sig om bistå med sjukvårdshjälp i samband med en allvarlig olycka, naturkatastrof, terrorhandling, eller ett utbrott av allvarliga och smittsamma sjukdomar, säger socialminister Göran Hägglund till TT.

Det var i samband med tsunamikatastrofen i Sydostasien som det blev uppenbart att det inte fanns något stöd i lagen för att hjälpa svenskar som behövde akut vård utomlands.

Ansvariga för beredskapen - som ska samordnas av Socialstyrelsen och Räddningsverket - blir de sex landsting som har universitetssjukhus, det vill säga Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland.

Propositionen föreslås träda i kraft den 1 september.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista