Linköping

Ombordavgift ger miljonförlust

Beslutet att införa en ombordavgift på länets bussar för att få resenärerna att inte använda kontanter kan bli en dyr historia.

I Linköping förlorar kommunen flera miljoner kronor på att resenärerna väljer att köpa rabattkort istället för att lösa biljetter och nu utesluter inte kommunen höjda biljettpriser.

Efter flera rån förra året införde Östgötatrafiken en särskild avgift på 20 kronor när resenären köper sin biljett ombord på bussen, allt för att minska kontanthanteringen.

Men beslutet kan visa sig bli en dyr historia, för allt fler östgötar köper nu period- och rabattkort, vilket minskat biljettintäkterna. Inkomstbortfallet förs i slutändan tillbaka på kommunerna, i det här fallet är det Linköping och Norrköping som drabbas.

I Norrköping har man ännu inte diskuterat frågan, men i Linköping tycker man i kollektivtrafiknämnden att kommunen redan betalar en för stor del av trafiken. Istället tycker man att resenärerna borde betala mer genom att täcka upp bortfallet.

- Det är inte orimligt att resenären får ta en del av den här kostnadsökningen, säger Rolf Edelman, ordförande i nämnden.

Enligt Edelman kom det här som en överraskningen, men Östgötatrafiken håller inte med.

- Det var uppenbart att det här skulle hända. Det är alltid så med denna kommun, att det kommer som överraskningar. De måste lära sig regelverket, säger Leif Johansson, Östgötatrafikens vd.

Nu tror Rolf Edelman att man kommer att få med sig kommunstyrelsen i Linköping att ta upp prishöjningar med Östgötatrafiken. Men VD Leif Johansson tror inte att den idén går igenom.

- Absolut inte, då får de avsätta styrelsen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".