Vakter skyddar studenter i Ryd

Bolaget Studentbostäder i Linköping har satt in vakter dygnet runt i ett område i stadsdelen Ryd. Problemen med skolungdomar som kastar sten och förstör vid studentbostäderna  har vuxit under åren och nu blivit akuta.

14-årige Jocke bor i Ryd och hör till dem som inte gillar studenterna i området.

– Man kan ju knappt gå ut på kvällarna för de är överallt. Och så är de fulla och slänger cyklar.

Har du förståelse för dem som bråkar med studenterna?
– Visst är det onödigt men de bråkar ju bara om studenterna gjort någonting. Det är många som klagar på att det är många invandrare här men jag tycker att studenterna är femhundra gånger bättre.

Det har länge förekommit bråk mellan studenter och skolungdomar i stadsdelen Ryd som ligger nära universitetet i Linköping. Men nu har motsättningarna gett upphov til polisanmäld skadegörelse i några av studentkvarteren. Studenter har också känt sig hotade och trakasserade av skolbarnen.

– De har kastat lera på min grannes fönsterdörr och de spelar fotboll här jättesent på kvällarna, säger Faton Lyshaky som bor i området.

Tycker du att hyresvärden gör tillräckligt?
– Nej det tycker jag inte. Det är inte lätt om man pluggar i fyra fem år så är hyran den största utgiften vi har. Jag tycker att de borde synas mer.

Stångåstadens Studentbostäder, som hyr ut lägenheterna, räknar med att skadegörelsen hittills i år kostat 100 000 kronor i reparationer. Till det kommer nu vaktkostnader.

– Det är en liten grupp med ungdomar som har hållit på med negativa saker här. Det finns en väldig respektlöshet i bemötandet mot vuxna när man försöker ta tag i det här, säger företagets säkerhetsansvarige Thomas Henzler.

Men nu ska utveckligen vändas med hjälp av områdets stora samverkansgrupp där även skolan och boende finns med.

– Jag upplever att alla har tittat på sina möjligheter och att vi har en bra dialog för att samordna våra resurser och även stödja de familjer som har problem, säger Thomas Henzler.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

"Man kan ju knappt gå ut på kvällarna för de är överallt. Och så är de fulla och slänger cyklar."

– Jocke, 14 år, bor i Ryd

"De har kastat lera på min grannes fönsterdörr och de spelar fotboll här jättesent på kvällarna."

– Faton Lyshaky, student

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista