LINKÖPING

Inträde ska hindra bråk

I Linköping ska det i år kosta pengar att gå in på Nykvarnsfestivalen, helgen innan skolan börjar i höst. Kommunen vill på så sätt höja statusen och få bort fylla och bråk. Men ungdomar i Linköping efterlyser istället en åldersgräns för festivalen och fler poliser på plats.

Nykvarnsfestivalen ordnas varje år i Linköping för att undvika oroligheter sista helgen innan skolan börjar på hösten. Musikfestivalen har varit gratis sedan den startade, men nu har kommunen beslutat ta entréavgift.

Förslaget kommer från arrangörsgruppen där bland annat polisen, Skylten och socialens fältgrupp är med.  Johan Lundgren är ordförande i kultur- och fritidsnämnden som fattat beslutet och en entréavgift är bra på flera sätt, tycker han.
- Dels för att det är lättare att marknadsföra det här tidigt och sälja in festivalen tidigare, att höva statusen helt enkelt, säger Johan Lundgren.

Bättre sittplatser och aktiviteter även dagtid på området är annat som kan bli aktuellt.

Tanken bakom en avgift är att om man måste betala så planerar man bättre i förväg och chansar inte heller på att komma in om man druckit lite. Därmed skulle den fylla och det bråk som brukar uppstå kring festivalen minska.

- Det här är ett försök, och vi får utvärdera efter i år om det ger den effekten, säger Johan Lundgren avslutningsvis.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".