ÅBY

Bistånd till snöskottning

En man i Åby för en kamp mot Norrköpings kommun om att få hjälp med snöskottning.

Det hela handlar om kommunen ska erbjuda snöskottning som bistånd även i framtiden och nu kastar sig även länsrätten in i snöbollskriget.

Den här vintern har snöskyfflarna inte behövt användas i någon större utsträckning. Annat var det 1995 då hösten bjöd på riktiga snöstormar. Det var också året då politikerna i kommunfullmäktige i Norrköping bestämde att snöskottning ska ingå i det bistånd som kommunen ska erbjuda behövande. Förra året hade nästan 300 Norrköpingsbor rätt att få snöskottning, det kostar kommunen nästan en miljon kronor varje år.

Men nu har kommunen fått nog. Tjänstemännen ansåg dels att de flesta som fått snöskottning har det så gott ställt så att de kan betala för servicen. Dels att ansökningarna faktiskt tar lång tid att utreda. Handläggaren måste åka ut på hembesök, utreda om personen har ett behov, mäta upp de ytor som ska skottas - för att sedan fara hem till skrivbordet i kommunhuset igen.

I höstas bestämde vård- och omsorgsnämnden att nu är det stopp för snöskottning som bistånd. Men då ilsknade en man i Åby till och överklagade beslutet till länsrätten, som nu ger mannen rätt.

Politikerna i nämnden överskred sin befogenhet anser länsrätten, eftersom det var kommunfullmäktige som en gång i tiden inrättade förmånen. Sista snöbollen i den här kampen är med all sannolikhet inte kastad.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".