LINKÖPING

Backabergs vänner bildar exilförening

Backabergs vänner i Linköping får inte längre ha kvar sin verksamhet vid Backaberg som de skött om i fem år. På kommunens tomt med flera hus och en trädgård har föreningen anordnat kurser och utställning.

Östsam som har i uppdrag att förvalta Backaberg har nämligen nya planer och vill att det ska användas för naturskoleverksamhet.

Backaberg består av en tomt på 5000 kvadratmeter med två bostadshus, lada, jordkällare, tvätthus och trädgårdsbod.

Sedan mitten av 1990-talet har husen stått tomma. Linköpings kommun äger Backaberg och Östam har i ett kontrakt från 1998 förbundit sig att fram till 2022 förvalta trädgård och byggnader och dessutom se till att det bedrivs verksamhet där.

Backabergs vänner bildades för fem år sedan och mot att de skötte hus och trädgård fick de gratis bedriva verksamhet där som t ex kurser och utställningar. De flesta linköpingsbor känner till Backaberg tack vare vantstaketet. Upphittade vantar hängdes upp på trästaketet och blev till konst.

På tisdag ska Backabergs vänner vara ute ur byggnaderna. Men Jan Gustafson-Berge ger sig inte, nu bildar han istället omgående en ny förening. 

- Eftersom marken här är offentlig parkmark, så kommer vi att fortsätta vår verksamhet, berättar han. I samma stund som Backabergs vänner upphör som en ideell förening så startar vi något som vi kallar för exilföreningen Backabergs vänner.

Lana Brunell/Marie-Louise Kristensson
lana.brunell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".