Östergötland

Socialdemokraterna försöker hitta nya medlemmar

Socialdemokraterna tappar medlemmar, bara här i länet har 1 500 medlemmar lämnat partiet de senaste tre åren. I veckan inleder socialdemokraterna därför en värvningskampanj. Målet är 1 000 nya medlemmar i länet.

- Vi kommer att finnas på gator och torg, men vi kommer också ringa till folk, säger Lars Bengtsson, ombudsman för socialdemokraterna i länet.

Han säger att partiet nu kommer ta hjälp av telemarketing för att locka fler medlemmar. Men man anlitar inte något företag utan ideella krafter ska ringa runt.

- Vi behöver mobilisera inför första maj, vi har under en ganska lång tid tappat medlemmar. Och vi vet att när man befinner sig i opposition så är det lättare att värva medlemmar, säger Bengtsson.

Det är inte bara socialdemokraterna som tappat medlemmar bland de politiska partierna de senaste åren. Lars Bengtsson menar att det krävs något extra både utåt och innåt i partiet för att väljarsympatisörer ska ta steget och bli medlemmar.

- Jag tror det, det är också ett sätt att få igång en mobilisering internt. Det är både ett sätt att höja temperaturen internt för att sedan få människor att gå ut och agitera för vår politik, säger Lars Bengtsson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista