Gripens USA-rival missar tidsfrist

Det amerikanska stridsflyget Joint Strike fighter (JSF) bedöms inte klara Norges tidsfrist för anbud. Fristen löper ut om två veckor. Huvudkonkurrenten svenska Jas Gripen kommer att leverera sitt anbud i tid.

-Det har uppstått förseningar i utvecklingen av flera av de högteknologiska komponenterna i den nyaste versionen av JSF. Det blir väldigt svårt för amerikanerna att besvara alla de norska kravspecifikationerna före den 28 april, säger försvarsanalytikern John Berg till tidningen Klassekampen.

Huvudkonkurrenten svenska Jas Gripen kommer att leverera sitt anbud i tid.

-Försvarets materielverk kommer på Gripens vägnar att lägga fram Sveriges färdiga anbud i Oslo den 28 april. Det råder det inget tvivel om, säger Peter Liander vid Gripen Internationals informationsavdelning.

Det europeiska stridsflyget Eurofighter har dragit sig ur konkurrensen, skriver Aftenposten. Anledningen ska vara att företaget anser att JSF har favoriserats.

Det norska försvaret ska köpa mellan 30 och 50 flygplan. Priset beräknas till mellan 70 och 140 miljarder norska kronor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".