Foto Hanna Teleman, Pressens bild
Östergötland

Östgötar har för stora bilar

Östgötarna köper för stora bilar, som därmed släpper ut för mycket koldioxid. Det tycker Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket som tillsammans undersökt hur mycket koldioxid de nyregistrerade bilarna i Sverige släpper ut. De vill istället att vi göra som bilköparna på kontinenten, nämligen välja små bilar.

Koldioxidutsläppen från nyregistrerade bilar i länet ligger fortfarande en bra bit över EU:s mål för 2012, då en bil inte ska släppa ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer. Men det går åt rätt håll.

Nionde plats
Förra året minskade utsläppen från nya bilar med 4,7 procent och i genomsnitt släppte de nya bilarna ut 178 gram koldioxid per kilometer, vilket motsvarar en bränsleförbrukning på 0,72 liter. Det placerar Östergöltland på en nioende plats bland landets 20 län. Sämst i klassen är Stockholm och Jämtland, medan Gotlänningarna köper de bränslesnålaste bilarna.

Välja mindre bilar
Enligt Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket som sammanställt siffrorna, borde vi bli mer kontinentala i våra nybilsköp, alltså välja mindre bilar. Om alla valde de bränslesnålaste modellerna i respektive storleksklass skulle utsläppen minska med 20 procent. Om alla dessutom gick ner en storleksklass när man köpte bil skulle utsläppen minska med 30 procent. Av de bilar som nyregistrerades förra året i Östergötland drevs nästan 12 procent av förnyelsebara energikällor.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista