LHC knockat i Jönköping

HV71 har kvitterat i SM-finalserien. På hemmais i Jönköping gav de aldrig Linköping någon chans. Efter första perioden stod det 2-0 till HV och LHC kom aldrig ikapp. Matchen slutade 5-1 till hemmalaget.

– Vi spelar inte som vi har gjort i de andra matcherna. De spelar vårt spel med tight försvarsspel i mittzon och skickar ner pucken i rundeln och låter oss jobba, säger backen David Fernholm.

HV71 rivstartade i matchen och David Petrasek gjorde 1-0 i power play redan efter 1.36 och hemmalaget dominerade första perioden stort.

Häng inför sista perioden
I andra perioden spelade LHC upp sig och Mattias Weinhandl kunde reducera till 1-3 på pass från kedjekamraten Mikael Håkansson och då var Linköping på gång.

Tredje perioden började med spel i numerärt överläge för LHC men istället för ny reducering och riktigt nerv i matchen kunde hemmalaget punktera matchen.

– Ja, de får 4-1 direkt i tredje perioden och det är ett väldigt onödigt mål. Det känns jobbigt för vi hade häng på dem då.

Vad är det som avgör matchen ikväll?
– Det är så små detaljer som avgör matcherna. Idag får de första målet direkt efter en minut och vi är inte riktigt på tårna. Sen får de styra lite som de vill i första perioden.

– Vid 2-0 har vi några riktigt bra lägen att reducera men istället får de 3-0 och i de lägena kanske vi måste vara lite hetare i fortsättningen.

Senast det var match i Jönköping vann LHC i en tät match där framför allt defensiven fungerade näst intill prickfritt. Nu var det slarvigare spel från gästernas sida.

– Det kändes så idag i alla fall. Vi har inte hjärnan med oss och tänker när vi ska gå mot dem och det tar mycket kraft. Sen får de två tidiga mål på oss så då blir det tungt här ner.

Slitna backar
På backsidan börjar det se tufft ut för LHC. Andreas Pihl är avstängd och Josef Melichar småskadad. Igår fick Jonas Junland en smäll som höll honom borta från spel i en period. Dessutom har Daniel Fernholm en lättare fotskada, men den ska inte hindra honom.

– Nej, det är ingenting.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

SM-slutspel herrar

final 4 i bäst av 7

HV 71-Linköping 5-1((2-0, 1-1, 2-0))

Första perioden: 1-0 (1.36) David Petrasek (Johan Davidsson, Jukka Voutilainen) spel fem mot fyra, 2-0 (6.31) Jan Hrdina (Björn Melin, Per Ledin).

Andra perioden: 3-0 (7.57) Johan Davidsson (Johan Åkerman), 3-1 (17.17) Mattias Weinhandl (Mikael Håkanson, Tony Mårtensson).

Tredje perioden: 4-1 (0.47) Johan Davidsson (Jukka Voutilainen) spel fyra mot fem, 5-1 (9.52) Martin Thörnberg (Johan Davidsson, Jukka Voutilainen).

Skott: 29-24 (14-7, 6-5, 9-12).

Utv, HV 71: 7x2. Linköping: 9x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 7 038.

2-2 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista