Östergötland

Länsstyrelsen efterlyser drogarbete

Arbetet mot alkohol bland ungdomar i länet måste bli bättre i kommunerna i Östergötland. Några av de mindre kommunerna i länet saknar en ansvarig person för det drogförebyggande arbetet. Något som länsstyrelsen kritiserar.

– Jag tror att det handlar om tid, pengar och kunskap. Vi måste få våra politiker att förstå att det här är en satsning som är viktigt. Det förebyggande arbetet måste få ta tid. Vinsterna på dagens satsningar ser vi om kanske 25 år, säger Lotta Hjalmarsson Österholm som är länssamordnare för det drogförebyggande arbetet i länet.

Information till skola och föräldrar är A och O i det drogförebyggande arbetet och där är en samordnare en viktig kontaktperson, menar Hjalmarsson Österholm.

– Möjligheten att det ska bli bättre arbete är större om man har en samordnare. Den har möjlighet att utveckla arbetet och informera skolpersonal och socialpolitiker.

Det handlar bland annat om att hålla sig uppdaterad om nya behandlingsmetoder, enligt Hjalmarsson Österholm.

I nio av länets kommuner finns lokala samordnare för det drogförebyggande arbetet men i Boxholm, Vadstena, Kinda och Ydre finns inga.

– De fyra kommuner i länet som inte har någon samordnare har det gemensamt att de är små. Men jag tror att det kan vara så att man inte har kunskap om vilken nytta man kan ha av en samordnare.

Länsstyrelsen har nu fått tre miljoner kronor till förebyggande arbete som kommunerna kan söka.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".