Linköping

Ingen reservkraft på universitetet

De forskare på universitetet i Linköping som fått flera experiment förstörda av elavbrott kommer inte att få sina problem lösta avv hyresvärden Akademiska hus.

De drabbade forskarna vill ha reserkraftverk i laboratorierna men Bengt Erlandsson, vd på Akademiska Hus, säger nej.

– Det är både svårt och dyrt för det kräver reservkraft inte bara för elförsörjningen utan även kylvattenpumpar och annat som måste hållas i drift. Det är ganska stora åtgärder som krävs.

Forskare på Institutionen för fysik, biologi och kemi vid Linköpings universitet har fått flera experiment förstörda av korta strömavbrott i elnätet. Det kan handla om en tiondels sekund som strömmen är borta, något som vanliga hushåll inte märker av men som kan störa de känsliga maskiner som ingår i experimenten. Men Akademiska Hus lovar ingen omedelbar förbättring av elförsörjningen på Campus.

– Tillsammans med Universitetet har vi kommit fram till att där vi ligger idag är den rimliga, säger Erlandsson.

Istället tror Erlandsson att problemen vore mindre om universitetet hade andra instrument.

– I de allra flesta fall så tål utrustningen de här korta avbrotten och då är det inga bekymmer. Det är ofta när det brister i hyresgästens egen utrustning som det blir problem.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista