Norrköping

Stadium vände vinst till förlust

Inkörningsproblem i en ny distributionscentral gjorde att Stadium gick rejält back under förra verksamhetsåret.

Men ägarna, familjerna Eklöf och Kamprad, fick ändå utdelning på sina aktier.

Resultatet efter finansnetto för verksamhetsåret, som avslutades i augusti i fjol, blev en förlust på 45 miljoner kronor. Året före blev det en vinst på 66 miljoner.

Förutom logistikproblemen - som kostat sportjätten 89 miljoner kronor - dras Stadiums resultat ned av investeringar i nya och gamla butiker och den nya e-handelssajt som sjösattes i höstas.

Men den kraftiga försäljningstillväxten fortsatte. Omsättningen ökade med en kvarts miljard eller över sju procent till drygt 3,6 miljarder kronor. I Sverige, som står för 85 procent av intäkterna, var tillväxten drygt sex procent.

Personalstyrkan växte med drygt 100 årsanställda till 1 815 stycken. Vid verksamhetsårets utgång hade Stadium 113 butiker, tio fler än året före.

På årsstämman i slutet av januari klubbade aktieägarna igenom en utdelning på fem miljoner kronor, lika mycket som ett år tidigare. Grundarfamiljen Eklöf lägger beslag på tre fjärdedelar, Kamprad-bolaget Ikano på resten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".