Ansökningstiden till högskolan förlängs

Ansökningstiden till högskolan och universitetet har förlängts för de som söker via internet. Idag skulle ansökningarna egentligen ha varit inne men eftersom det har blivit stora problem med den sajt där man gör sin anmälan förlängs ansökningstiden till 18 april.

- Det är inte så att någon ska bli utan plats på grund av att systemet brakar ihop, säger Lars Holberg, informationsdirektör på Linköpings universitet.

Omkring 130 program och 400 fristående kurser finns i Linköpings universitets utbud.

Hundens beteende
De mest populära programmen är inte oväntat läkar- och psykologprogrammet så har det varit i alla år.

Lite mer förvånande kanske det är att kursen om hundens beteende lockar väldigt många studenter.

- Vi har haft kursen några år, den lockar väldigt många sökande, säger Holberg.

Mellan 2003 till 2006 minskade antal sökande till högre studier.

Fler sökande
Enligt Lars Holberg handlar det främst om att antalet äldre studenter, dvs personer över 24 år, inte väljer att läsa vidare i samma utsträckning än tidigare. Förra året visade det sig dock att den här trenden stannade av lite och frågan är hur det blir i år.

- Det är svårt att säga, men vi tror att det blir en viss ökning i år. Det beror på att ungdomskullarna växer, det är fler som lämnat gymnasiet som nu är i rätt ålder att söka, säger Lars Holberg.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".