Åtvidaberg

Många unga bjuds på alkohol hemma

Regeringen och länsstyrelsen kräver att arbetet mot alkohol och droger bland ungdomar i länet måste bli bättre.

Men det finns de kommuner som har satsat, till exempel Åtvidaberg. Kommunen har bland annat gjort en egen enkätundersökning om ungdomarnas alkoholvanor.

- Jag kom fram till att de dricker mycket, många av niondeklassarna dricker och många bjuds på alkohol hemma, säger Anna Södergren, samordnare för förebyggande arbete i Åtvidaberg.

En gammal bruksort med låg utbildningsnivå och dåligt med fritidsaktiviteter kan ligga bakom alkoholkulturen bland ungdomar i Åtvidaberg, säger Anna Södergren.

- Det är det som gör att det finns saker och ting att göra för ungdomarna på fritiden. För det har jag ju fått till mig att det inte finns saker att göra och istället samlas man hos någon och dricker. Det är viktigt att bryta det.

Ekonomin är en av orsakerna till att de mindre kommunerna inte satsar på ungdomar, något Anna Södergren tampas med i Åtvidaberg.

Hittills har hon sökt två miljoner i bidrag och mycket kommer från länsstyrelsen - ett drogfritt valborgsfirande och sommarkollo är några av de projekt hon driver i kommunen.

- Vi är ju en kommun i lite ekonomisk kris, så jag har ju fått bli duktig på att söka pengar till olika projekt, säger Anna Södergren.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".