Misshandelsmisstankar mot toppmoderat utreds av åklagare

Uppdaterad 14:03
En förundersökning om kvinnomisshandel har idag inletts mot en högt uppsatt moderat politiker från Östergötland. Det är chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping som själv tagit initiativet till undersökningen och bakgrunden är de senaste veckornas uppgifter i lokala medier:

– Jag har läst olika artiklar och de tillsammans har gjort att jag tycker att det finns tillräckligt för att säga att det finns en konkret misstanke om brott.

Flera lokala medier har under de senaste veckorna publicerat uppgifter om att en toppolitiker inom moderaterna ska ha gjort sig skyldig till kvinnomisshandel. Någon polisanmälan har dock inte gjorts, men idag väljer alltså Torsten Angervåg att själv ta initiativet till en förundersökning:

– Om jag tycker att det finns en konkret misstanke om brott krävs det formellt inte någon polisanmälan utan då kan jag själv besluta om att inleda en förundersökning. Det är det jag har gjort idag.

Vad i det här fallet är det som gör att du anser att det är värt att inleda en förundersökning?
– Det handlar inte bara om en artikel utan det är fler artiklar. Jag har läst tillräckligt många artiklar där olika namngivna företrädare för moderaterna har uttalat sig. Den samlade bilden jag får är att man på lokal-, regional- och även på riksnivå gjort bedömningen att det kan finnas en substans i de här ryktena. När de gör den bedömningen så är det tillräckligt för att jag ska tycka att det är en konkret misstanke om brott.

Vad händer i förundersökningen nu?
– Jag har inlett en förundersökning mot vad jag, för närvarande, kallar okänd person. Polisen ska hjälpa mig med att hålla en rad förhör och jag hoppas att det i de förhören kommer fram vem som är målsägande och vem som är den misstänkte.

Hur vanligt är det att du på egen hand inleder en förundersökning?
– Det är inte så vanligt men det händer någon eller några gånger per år. Med hjälp av den information man kan få i en tidningsartikel kan man få en tillräckligt konkret misstanke om brott så att det räcker.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".