Drottningen på besök på Barnahus

Kungaparet, kronprinsessan Victoria  och storhertigparet av Luxemburg är idag på besök i Östergötland.

I förmiddags kom drottning Silvia och storhertiginnan Maria Teresa till Barnahus i Linköping för att titta närmare på verksamheten där.

– Det är mycket viktigt att få besök av henne. Det ger signaler till många människor att det här är en verksamhet som viktig och har möjlighet att hjälpa många barn. Vi blir personifierade genom hennes besök här. Vi känner oss hedrade av hennes besök, säger verksamhetschefen på Barnahus Cristina Back.

Under pompa och ståt kom kungaparet tillsammans med det luxemburgska statsbesöket till länet. Först till Norrköping där sällskapet fick byta färdmedel till biogaståg för vidare transport till Linköping.

Några av gästerna har varit på ett företagsbesök på Mjärdevi Science Park medan drottning Silvia och storhertiginnan Maria Teresa besökte Barnahus, där barn och ungdomar som utsatts för övergrepp tas om hand.

Media fick inte närvara inne i lokalerna men landstingsrådet Marie Morell släpptes in.

– Vi har hälsat de hjärtligt välkomna hit och olika representanter har berättat om verksamheten här. Det de blev mest rörda över var en berättelse om hur det kan gå till när ett barn kommer hit. Det är sånt som tar tag i oss alla.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".