Östergötland

Fler statsbesök planeras

Det luxemburgska statsbesöket i länet kan följas av fler. Landshövding Björn Eriksson har redan fått förfrågan från regeringen och hovet.

- De har varit på mig och sagt att de tyckte att besöket från Luxemburg blev en stor succé. Därför ville de efterhöra om jag kunde tänka mig att göra det här någon gång till. De hann inte mer än prata klart innan jag sa ja, säger Björn Eriksson.

Eriksson har stått som värd för tre statsbesök, Slovenien, Italien och nu senast Luxemburg. Men det kan alltså bli fler snart. Landshövdingen själv skulle helst vilja att USA, England eller nåt av dom nordiska grännländerna förlade ett statsbesök i länet.

För ett statsbesök, likt det från Luxemburg, har stor betydelse för regionen menar Björn Eriksson.

- Det sätter Östergötland på kartan samt har betydelse för affärslivet. Den kommersiella sidan ska inte underskattas, säger Eriksson.

Men känns det inte som ett reklamjippo där delegationen åker runt och tittar diverse företag?
- Nej, beroende på att det sprids vidare. Då ska vi vara på banan, vi ska vara kända för att vara öppna och pigga på att ta emot folk. Så fort det kommer viktiga människor till Sverige ska man tänka; missa inte Östergötland.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".