Nedräkningsklockan tickar vid Himmelska Fridens Torg
ÖSTERGÖTLAND

Riksdagsledamöter vill bojkotta OS-invigning

Det råder delade meningar bland länets riksdagspolitiker om ifall Sverige ska bojkotta OS-invigningen i Peking i augusti. Det framgår av en undersökning som nyheterna låtit göra.

2001 berättade IOK-presidenten Samaranch för omvärlden att Kina ska stå som värd för de olympiska sommarspelen 2008.

Men efter oroligheterna i Tibet har röster höjts från flera håll om att bojkotta hela eller delar av OS.

Vill markera
Förre justitieministern, socialdemokraten Thomas Bodström kräver att Sverige uteblir från invigningen i augusti.

Han får medhåll av flera östgötska riksdagsledamöter visar P4:s undersökning.

- Jag vill inte lägga någon skuld på idrottsmännen men politiker i officiella sammanhang ska markera, säger Anne Ludvigsson (s) från Linköping.

Men är det inte bra att vara på plats och väl i Peking framföra de åsikter man har om Kinas sätt att styra landet?
- Jo, det är bra. Men är man med på officiella invigningar så är man med i det spel som Kina står för. Jag tycker det är ett sätt att markera, säger Ludvigsson.

Värderingar
Den undersökning som SR Östergötland gjort bland länets riksdagsledamöter visar att det råder delade meningar om Sverige ska bojkotta OS-invigningen.

Om nu Ludvigsson och med henne flera andra socialdemokratiska riksdagsledamöter från länet tycker det är rätt med en bojkott, så är kristdemokraten Yvonne Andersson och flera andra borgerliga ledamöter av en annan uppfattning.

- Vi vill ha goda relationer med Kina, jag tycker vi ska påverka när det gäller våra grundläggande värderingar genom att vara tillsammans med kineser, säger Andersson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".