NORRKÖPING

Flyttbara pooler innebär ansvarsproblem

De allt mer populära tillfälliga badpoolerna ställer till med huvudbry inför sommaren för det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping.

Inte bara villaägare, utan även de som hyr sin bostad ställer upp en pool på gräsmattan. Och om olyckan är framme är det fastighetsägaren som bör ansvaret.

På Hyresbostäder hyr man bland annat ut radhus, där en del ställer upp en pool i trädgården. De relativt billliga bassängerna behöver inte grävas ner och eftersom man inte behöver bygglov finns det ingen som har ansvar för att säkerhetsföreskrifterna följs.

För det finns regler, enligt Boverket som utformat riktlinjerna ska bassängen omgärdas med staket och täckas över med nät eller presenning som klarar ett barns vikt, när poolen inte används. På räddningsverket oroar man sig nu för att olyckorna i samband med poolbad i trädgårdar ska öka. I vanliga fall är det poolens ägare som bär ansvar om en olycka inträffar, men när poolen står på tomter till hyresbostäder, blir det snarare fastighetsägaren som blir ansvarig.

På Hyresbostäder har man bland annat testat att skriva kontrakt med dem som sätter upp pool, berättar marknaschefen Lars Löfgren.

- Syftet med avtalet var egentligen inte av avskriva oss ansvaret, utan mer att göra det väldigt tydligt för den som har pool att den måste bevakas och tas om hand .

Men något förbud kommer det inte att bli, konstaterar Lars Löfgren.

- Det här är ju Sverige 2008, det känns inte som om man ska hålla på med förbud, kontaterar han avslutningsvis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".