LINKÖPING

Strejkvarslet mot akuten skjuts upp

Det ser tills vidare inte ut att kunna bli någon sjuksköterskestrejk vid akutmottagningen i Linköping. Landstinget har skickat in en så kallad hemställan till Sveriges kommuner och landsting om att bland annat den delen av strejkvarslet är samhällsfarlig.

Men frågan kan inte avgöras eftersom de som ska besluta inte är utsedda ännu, så varslet mot akuten på US skjuts upp i två veckor.

Idag, fredag, kommer besked från Sveriges kommuner och landsting, SKL, om att man inte är redo att avgöra frågan från landstinget i Östergötland om ifall en sjuksköterskestrejk på akutmotagningen vore samhällsfarligt.

Den centrala nämnd som ska avgöra frågan finns enbart i konflikttider och enligt SKL så har man man från fackets sida ännu inte tillsatt sina poster där. I och med att stolar står tomma i nämnden så skjuts de delar av varslet som saken gäller upp i två veckor. Det beskedet kommer från SKL:s arbetsrättschef Sophie Törne. Det innebär alltså att sjuksköterskestrejken på akutmottagningen i Linköping skjuts upp.

Frågor har kommit till SKL från ytterligare tre landsting och även där skjuts alltså delar av varslet på framtiden.

Under hela dagen idag pågår möten om hur vården ska lösa en eventuell strejk. Har parterna inte kommit överens till måndag lunch klockan tolv så startar strejken. Information om vad som då hålls öppet eller stängt finns i detalj på landstingets hemsida.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista