1 av 2
2 av 2
Jonas Junland jublar efter att ha kvitterat till 2-2 i den tredje perioden.

LHC föll- HV71 svenska mästare

Fem minuter in i förlängningen i petade Eric Johansson in en retur under Linköpings målvakt Rastislav Stana och blev stor guldhjälte för jönköpingslaget.

-Det finns inget värre än att förlora bucklan på hemmaplan, suckar poängkungen Tony Mårtensson.

Vild HV-glädje bröt ut efter slutsignalen.

– Jag har lite svårt att stå upp för jag har kramp i båda benen, säger HV:s Johan Davidsson efter slutsignalen.

Repris på 2007
Historien upprepar sig på ett otrevligt sätt för LHC. Precis som förra matchen i Cloetta Center förlorar laget i förlängning. Och precis som förra året förlorar de SM-finalen på hemmaplan.

-Vi var ett stolpskott i förlängningen från att få till en sjunde avgörande match. Mycket närmare än så kan man inte komma. Genomgående kan man säga att vi inte tar vara på våra chanser, HV är effektivare, säger Tony Mårtensson och skakar på huvudet.

HV71 ckocköppnade i Cloetta Center. David Petrasek gjorde 1-0 i power play efter bara en och en halv minut och HV var det bättre laget i den första perioden.

Mynt och snus på isen
I den andra perioden tog Linköping över. Mycket tack vare flera utvisningar för HV71. Men trots spel 5 mot tre i över minuten så blev det inga mål. Med fyra minuter kvar har Linköping en puck inne i mål efter att HV:s målvakt Stefan Liv tappat in pucken men domaren Ulf Rönnmark blåste för blockering innan pucken gått in i mål.

I samband med situationen kastade delar av publiken in mynt och snusdosor på rinken och Ulf Rönnmark valde då att beordra omspolning av isen.

Efter omspolning spelades de sista fyra minuterna av den andra perioden och med bara två sekunder kvar kom Linköpings kvittering. Med Jan Hrdina utvisad för HV71 kunde David Fernholm trycka in 1-1 bakom den annars storspelande Stefan Liv.

Junland kvitterade
Men 13 minuter in i sista perioden kunde HV:s och hela slutspelets skyttekung Jukka Voutilainen.

Bara en och en halv minut senare kvitterade Linköping igen. Jonas Junland snodde åt sig pucken av just målskytten Voutilainen och sköt ett backhandskott som Stefan Liv inte kunde göra någonting åt.

Men 5.17 in i förlängningen kunde alltså HV71 avgöra och ta hem sitt tredje SM-guld.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".