Sjukvården planerar för strejk

Planeringen inför den eventuella strejken bland sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor i Östergötland pågår förfullt i landstinget. Strejken bryter ut vid lunchtid på måndag om parterna inte kommer överrens om nytt avtal och bland patienterna finns en viss oro.

– Nu hann jag ju som tur var bli opererad. Men man vet ju inte vad som händer. Jag kan ju få åka tillbaka. Då sa dem att jag får åka till akuten, säger Inga Asplén.

Vad tycker du om det konflikten gäller, sjuksköterskornas löner?
– Jag tycker de är värda mer pengar. Jag ser ju hur de jobbar och sliter.

Under hela fredagen pågick planering i landstingsledningen om hur man ska möta en strejk på måndag. PÅ Universitetssjukhuset liksom på de andra sjukhusen i länet bereds plats för sjuka genom omflyttningar och stängningar.

– Vi får ställa i stort sett all planerad verksamhet där patienterna behöver en sjukhussäng. Det har vi redan börjat med så att vi har tillräckligt med vårdplatser för att kunna flytta patienter från de avdelningar som stängs, säger chefläkare Christer Andersson på Universitetssjukhuset.

Det är akuta och livshotande tillstånd som prioriteras nu. De allra flesta röntgenundersökningar ställ till exempel in och sjuka ombeds ringa Sjukvårdsupplysningen där man inte strejkar.

– Dessutom kommer vi att bemanna jourcentralen dygnet runt istället för som idag bara till klockan tio på kvällen, säger Christer Andersson.

Kommer ni att kunna upprätthålla en god vård i Östergötland under en strejk?
– Jag utgår från det och det är vår ambition att inte ta några risker. Där finns ingen oenighet mellan parterna.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista