1 av 2
Den nya bron över Söderleden
2 av 2
Hagebygatan i Norrköping
Norrköping

Långa köer när bron ska lyftas

Det kan bli längre bilköer i Norrköping när Hagebygatan nu stängs av för trafik under två veckor eftersom en ny bro över Söderleden ska lyftas på plats.

Hagebygatan är en viktig länk i Norrköpingstrafiken och trafikeras av mycket kollektivtrafik. För att slippa en ännu längre avstängning har bron byggts vid sidan av vägen istället för på plats.

På tisdag är det dags att förena väg och bro.

– Innan gräver vi ut och förbereder. Sedan skjuter vi bron på plats helt enkelt. Det tar bara sex timmar att skjuta bron som väger 1500 ton på plats, säger Johan Larsson trafikplanerar i Norrköping.

Busstrafiken till och från Hageby och Navestad leds om via en tillfällig väg. Cyklister och gångare får använda sig av en bro 150 meter från den tidigare korsningen och biltrafiken leds om på andra gator runt stan.

Arbetet med Söderleden har påverkat trafiksituationen i hela Norrköping och gett ett större tryck på vissa gator.

–Trafiken har spridit ut sig och hamnat på främst Albrektsvägen men även Södra Promenaden och Linköpingsvägen har fått mer trafiken, vidare även Östra promenaden och Hamnbron. Så det har blivit lite längre köer på vissa ställen, säger Johan Larsson.

Nu kan det alltså bli ännu längre bilköer medan Hagebygatan är avstängd. Men när arbetet med Söderleden väl är klart blir det betydligt bättre än tidigare, menar Johan Larsson.

– Vi kommer att ha en fyrfilig stadsmotorväg som skär igen området med bullervallar på sidorna. Den kommer att ta stora delar av den genomfartstrafik som vi inte vill ha genom stan.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".