Kortbedrägerier utreds sällan

Allt fler blir av med pengar på grund av kortabedrägerier. I Östergötland anmäls runt hundra stölder från kortkonton varje månad.

Ofta har bedragarna använt kortnumret för att handla varor på nätet och polisen har svårt att få fast brottslingarna.

– Vi har fått tag i någon enstaka då och då men det är ganska ovanligt, säger Olle Tjärnberg på polisens ekorotel.

Vad är det som krävs för att ni ska lyckas?
– Det är att banken gör en utredning och berättar vad som hänt med pengarna.

I landet anmäls fler än 1000 kortbedrägerier i månaden varav 100 kommer in i Östergötland. Det visar en sammanställning som SR:s program Kaliber gjort. På många ställen, särskilt på Internet, räcker det med ett kontonummer och namn för att man ska få handla. Det räcker alltså att bedragaren skriver av de siffror som står på kortet till exempel när du betalar i en affär. Sen är det fritt för skurken att handla.

Få anmälningar
Men trots att så många brott anmäls är bankerna och kortföretagen inte särskilt intresserade av att utreda brotten.

– Jag får inga anmälningar från bankerna så jag tror inte att de är jätteintresserade.

De stora bankerna hävdar att problemet är litet i förhållande till antalet kortköp. Men på branschorganisationen Svensk Handel köper man inte den argumentationen.

– Jag blir alltid orolig när någon inte vågar redogöra för bekymret. Man hävdar att det inte är så stort. Då tycker jag att bankerna kan berätta om det men det vill de inte och motiverar det med att kunderna blir oroliga, men de blir väl inte oroliga om det är ett väldigt litet problem, säger Dick Malmlund.

Håll ordning på korten
Olle Tjärnberg på ekoroteln i Östergötland tror inte det finns mycket den enskilde kan göra för att skydda sig.

– För det första måste man hålla ordning på sina kontokort och inte visa dem för andra men det här kan inte någon skydda sig från egentligen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Kaliber sänds 13:00 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".