Vårdstrejk allt närmare även på akuten

Nu tyder allt på att det blir strejk för sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker imorgon.

Medlarna gav i natt upp försöken att ena partierna Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting. Fack och arbetsgivare står för långt ifrån varandra.

350 vårdanställda i Östergötland är varslade om strejk från klockan 12 imorgon.

Under förhandlingar på lördagen kom Vårdföbundet i Östergötland landstinget överrens om begränsningar i strejkvarslen i länet. I fredags krävde landstinget att akutmottagningen skulle tas bort från strejkvarslet och menade att en strejk på akuten skulle medföra samhällsfara. Nu drar man tillbaka sin anmälan och dispens.

Samtidigt ändrar Vårdförbundet sitt varsel i Östergötland och begränsar stridsåtgärderna vad gäler akut-, röntgen och och operationsverksamheten. Bland annat kommer akutmottagningen i Linköping vara bemannad av tre sjuksköterskor istället för två som det första varslet föreskrev.

– Både vi och Vårdförbundet är nöjda med det här och vi tror att patienterna kommer att vara säkrare, säger Hans Rutberg chefläkare.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".