Kinda

Vindkraftverk i Tolvmannabacken

Elbolaget Eon har planer på att bygga vindkraftverk i Tolvmannabacken i Kisa och kommunledningen är inte främmande för tanken. Mellan 10 och 15 vindsnurror kan bli verklighet i toppen av skidbacken.

– Det har blivit ekonomiskt möjligt att bygga vindkraftverk i inlandet. Högt upp, ungefär 70 meter upp där det blåser bra, behöver det vara. Det här är ju högt och det är troligt att blir en etablering, säger Eons regionchef Håkan Gunnarsson.

Eon ska bygga en ny kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby och det var i samband med att den presenterades som tankarna om en vindkraftspark i Tolvmannabacken kom upp.

– Tolvmannanbacken är ju en ganska hög punkt och där uppe blåser det bra så det är ett realistiskt alternativ. Jag har redan väckt frågan här så vi får se om de är nyfikna, säger kommunalrådet Anders Ljung (c)

På Eon är man nyfiken. Om den nya kraftledningen dras vid Tolvmannabacken så är en större vindkraftspark om 10-15 snurror inte något omöjligt projekt. Men exakt var den nya ledningen ska dras fam är inte klart ännu.

– De båda projekten skulle kunna samordnas, säger Håkan Gunnarsson

Kommer man kunna åka skidor i backen om det är vinskraftverk på toppen?
– Absolut, vindkraftverk hindrar inte på något sätt skidåkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".