ÖSTERGÖTLAND

Vårdstrejken bryter ut vid lunch

Det ser ut som om strejken bland landets sjuksköterskor kommer att bryta ut idag vid lunchtid. Under lördagen bröts förhandlingarna mellan parterna, Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, och inga ytterligare försök har gjorts sedan dess eftersom medlarna anser att de står för långt ifrån varandra.

I Östergötland omfattas 350 sjuksköterskor av strejkvarslet på en rad olika arbetsplatser.

På infektionskliniken, avdelning 20, på Vrinnevisjukhuset är 15 sjuksköterskor uttagna i strejken och där har personalen förberett sig hela veckan för en eventuell strejk.

-Nu de sista dagarna har vi försökt att minska inläggningen på avdelningen så att bara de som är riktigt allvarligt sjuka eller de som behöver ett isoleringsrum läggs in, säger Stefan Svensson överläkare på infektionskliniken avdelning 20 på Vrinnevisjukhuset.

De tiotal patienter som är inskrivna på avdelningen idag kommer enligt Stefan Svensson antingen att flyttas till universitetssjukhuset i Linköping eller till andra avdelningar i huset. Några av patienterna kommer också att skrivas ut i förtid. Så är det för Inger Kull. Hon ska fortsätta sin behandling hemma med hjälp av vårdcentralen. Men eftersom hon har fulla sympatier för sjuksköterskorna så tycker hon det är helt okej:

- De har berättat för mig precis hur det ska gå till så jag känner ingen oro för det, säger hon till Sveriges Radio Östergötland.

Undersköterskor och läkare på de berörda avdelningarna kommer att få jobba på andra avdelningar eller sjukhus sålänge konflikten pågår.

De som inte är uttagna i strejken får förbereda sig på att få en ökad belastning med fler patienter att ta hand om berättar Pia Lindvall facklig förtroendevald för sjuksköterskorna på infektionskliniken.

-De är ju möjligt att det blir mer kännbart för dem men vi hoppas ju att det är en sak som alla vill medverka till för att kunna få bättre löner.

Lisen Elowsson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".