Anders Whass och Petru Racu gratulerar Kristoffer Arvhage efter Norrköpings sena kvittering.

Oavgjort för IFK på Olympia

IFK tog ledningen i första halvleken genom ett mål av Marcin Burkhardt, men i den andra halvleken dominerade Helsingborg och gjorde två mål.

I matchens absoluta slutskede satte dock Kristoffer Arvhage kvitteringen i mål efter en hörna.

Först ett pärlband av målchanser, sedan poängtapp på övertid igen. På Norrköpings bänk var det fest efter Kristoffer Arvhages nick till 2-2. Helsingborgs spelare kunde lätt hålla sig för skratt. Supportrarna på Olympia också.

-Jag förstår dem, det är jobbigt för oss också, sade HIF:s mittback Andreas Granqvist.

Helsingborg har varit helt överlägsna i spel och målchanser. Mot Halmstad, men bara 1-1 där sedan man släppt in ett mål och Henrik Larsson bränt en straff. Mot Gefle, som kvitterade till 2-2 på övertid. Mot Hammarby, ännu en bränd Henke-straff. Och nu mot nykomlingen Norrköping som gjorde mål på bortaplan för första gången. Två stycken och Arvhages poängplock kom efter en hörna.

-En intränad variant. Det är kul att det gav utdelning, göra två mål på Olympia är bra, jublade Sören Cratz, Norrköpings tränare.

Då var det vis oreda i HIF-försvaret:

-Det var Larssons (Henrik) yta men han var ju utbytt och då blev det lite oklart vem som skulle ta den ytan.

Hörnbollen seglade in, Arvhage gick på första stolpen och knoppade in den.

-Vi måste börja stänga matcherna och täta till bakåt. Spelmässigt är vi riktigt riktigt bra och jämför man poängen vi tagit så borde vi haft sex till åtta fler.

Helsingborg fick en som tränaren Bosse Nilsson sade ”en mardrömsstart”.

Först fick mittbacken Joel Ekstrand en armbåge på näsan som kan vara bruten. Dessutom var han yr och fick lämna in efter sju minuter. När knappt en kvart hade gått åkte Olafur Skúlason en smäll över knäet och bars ut. Han hade då tagit Ekstrand plats bredvid Granqvist.

-Det var jobbigt och det ställde mycket negativt för oss, sade Bosse Nilsson.

Norrköping tog ledningen efter 26 minuter när Marcin Burkhardt omarkerad vände ett halvt varv och satte bollen invid bortre stolpen.

Då hade HIF vaskat fram massor av målchanser på Henrik Larssons snabba, direktskarvningar. Men bollen ville inte in. Henke spelade elegant fram Makondele som sköt löst så att Anders Whass kunde rädda på mållinjen.

Efter pausen tryckte HIF på och Henke kvitterade till 1-1 när andra halvlek bara var knappt två minuter gammal.

Och så fyllde René Makondele på med 2-1 två minuter senare. Fast det var ett självmål eftersom Makondele prickade stolpen och bollen tog på Norrköpingsbacken Anders Whass och gick in.

HIF anföll hela tiden och spelet fördes på Norrköpings planhalva. Isaac Chansa sköt ett skott i målställningen. Med tio minuter kvar lämnade Henrik Larsson planen. En ren säkerhetsåtgärd eftersom det stramade i baksidan av ena låret.

Men det största bekymret för Bosse Nilsson är mittbackssituationen.

Joel Ekstrand lär bli borta en match, den borta mot Kalmar på onsdag.

-Jag hoppas vi kan lösa det med ett skydd för näsan, så han kan spela sedan i derbyt mot Malmö. Olafurs knä såg inte bra ut. Det kan vara allvarligt, sade Nilsson.

Båda spelarna ska röntgas under måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista