Vårdförbundet strejkar
Östergötland

Vårdstrejken inledd

Klockan 12 idag inledde Vårdförbundet sin strejk. I Östergötland la runt 300 medlemmar ner arbetet och på Vrinnevissjukhuset i Norrköping tågade de strejkande sjuksköterskorna gemensamt ut ur lokalerna.

– Det känns som om vi har opinionen med oss, säger Annelie Gåverud, vice ordförande i Vårdförbundet i Östergötland.

Sammanlagt berörs ett 20-tal avdelningar på länets sjukhus samt vårdcentralen i Söderköping.

Bakgrunden till konflikten är sjuksköterskornas lönekrav. Facket kräver 1 700 kronor i år och lika mycket nästa år. Dessutom kräver man en lägstalön på 22 000 kronor.

Akutkliniken i Linköping kommer under strejken att ta mer hjälp än vanligt av läkarna som har så kallad bakjour, men utan att gå in på sköterskornas arbetsområde, säger verksamhetschef Jan Ljunghusen.

I Norrköping och Motala får akutmottagningarna förstärkning för att kunna ta emot patienter som inte får plats i Linköping. Jan Ljunghusen säger att man kommer att tvingas sovra hårt bland patienterna för att fånga upp dem som har svår sjukdom.

- Akutmottagningen har ju en klart reducerad kapacitet, så den är öppen för svårt sjuka. Vi måste göra en primär bedömning och fånga upp de som har svår akut sjukdom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista