ÖSTERGÖTLAND

Vårdstrejken fortsätter

Sjuksköterskestrejken fortsätter idag, och nu börjar allt fler effekter att märkas.

Vårdförbundet har här i Östergötland tagit ut personal från viktiga och centrala sjukhusavdelningar i strejk och när verksamheten där inte fungerar fullt ut så kommer det även att påverka andra avdelningar, med bland annat överbeläggningar som följd.

Sedan igår eftermiddag strejkar omkring 350 av vårdförbundets medlemmar på framförallt de tre stora sjukhusen i länet, varav 130 på Vrinnevisjukhuset.

Vårdförbundet har valt mycket centrala och viktiga avdelningar i till exempel Norrköping när de planerade sin strejk. De har bland annat valt att ta ut medlemmar från infektionskliniken, röntgenkliniken och kirurgkliniken i strejk.

Enligt chefläkare Christer Liedgren är många andra avdelningar direkt beroende av dessa kliniker och när de inte fungerar fullt ut så kommer det att innebära överbeläggningar på andra avdelningar.

- Jag tycker naturligtvis att det är en beklaglig situation. Det stressar vården, eftersom den inte ens var optimal före strejken, säger han.

Tahir Yousef/Marie-Louise Kristensson
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista