LINKÖPING

Kritik mot djurförsök

Att råttor hängs upp i svansen är inte förenligt med djurskyddslagen, det hävdar Djurens Rätt som är kritiska till en ny typ av djurförsök som utförs på Hälsouniversitetet.

Syftet med studien som görs på institutionen för ortopedi och idrottsmedicin på Hälsouniversitetet i Linköping är att lära sig mer om hur fort hälsenor läker efter en skada och hur läkeprocessen fungerar om man går på benet eller inte.

Råttornas hälsenor skärs av och djuren kan röra sina framfötter medan bakbenen vilar och det är också orsaken till att råttornas bakdelar är upphängda vid svansroten med hjälp av en tejp. Carin Edhom från Djurens Rätt i Linköping är starkt kritisk till detta tillvägagångssätt.

- I den svenska djurskyddslagen står det att djur ska hållas i en god miljö som främjar deras hälsa och tillåter dem  tt bete sig naturligt, men det gäller tydligen inte försöksdjur, menar hon.

Elvar Theodorsson som är professor i neurokemi, och han anser inte att försöken påverkar råttorna allt för mycket.

- All restriktion av ett djurs rörelse är plågsam för djuret genom en stressreaktion de första dagarna, men den går över om de får vara tillsammans med sina kompisar, säger han.

Elvar Theodorsson försvarar dock även rätten att ibland få använda sig av djurförsök i fall där det kan leda till avgörande resultat.

- Trots allt, i vissa fall, kan de besvär som djurförsöken åstadkommer motiveras av att nyttan är större än de besvär de leder till, anser han.

Katarina Wahlström/Marie-Louise Kristensson
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".