Fusket på universitetet minskar

För första gången sedan 2001 minskar antalet studenter som fälls för fusk. Effektivare kontrollmetoder tros vara en anledning till att fusket minskar.

Av de 437 studenter som var föremål för disciplinära åtgärder 2007 avstängdes 310 och 127 fick en varning, visar Högskoleverkets rapport. De senaste åren har antalet avstängningar minskat, medan fler elever får varningar.

Det vanligaste fusket förra året var, liksom föregående år, plagiering. Det upptäcktes i 269 fall varav 195 ledde till avstängning. Andra former av fusk var fusklappar och otillåtna hjälpmedel och otillåtet samarbete.

Högst andel disciplinärenden i förhållande till antalet helårsstudenter hade Södertörns högskola följd av Högskolan i Borås, Gymnastik- och idrottshögskolan, Högskolan på Gotland och Luleå tekniska universitet.

Förra året var 59 procent av studenterna på högskolorna kvinnor, men bara 43 procent av de som fick disciplinstraff var kvinnliga studenter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".