Norrköping

Riksenhet tar över utredning mot Gunnar Axén

Utredningen av misshandelsmisstankarna mot den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén från Norrköping kommer från och med idag att tas över av Riksenheten för polismål i Malmö:

– Det är praxis när misstankar riktas mot högre statstjänstemän eller riksdagsledamöter, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping.

Det var efter de senaste veckornas uppgifter i media om att en högt uppsatt moderat politiker i Östergötland gjort sig skyldig till kvinnomisshandel som Torsten Angervåg i onsdags i förra veckan på eget initiativ inledde en förundersökning.

Överlämnar ärendet
Vid den tidpunkten riktades dock förundersökningen formellt sett inte mot någon speciell person. Det har nu förändrats. Mot bakgrund av de förhör som hållits anser sig Angervåg nu kunna slå fast vilken person misstankarna gäller: 

– Det innebär att jag idag överlämnar ärendet till riksenheten för polismål för fortsatt handläggning där, säger han.

Ny åklagare ska utses
Han säger också att polisutredningen nu fortsätter som vanligt och att den misstänkte riksdagsmannen ännu inte är förhörd. Än så länge är det inte heller klart vilken åklagare som kommer att ta över ansvaret för förundersökningen:

– Vi har precis fått in ärendet och det närmaste som händer  är att jag ska bestämma vilken åklagare som ska vara ansvarig för den vidare handläggningen, säger Björn Ericson. överåklagare och chef för Riksenheten för polismål.


Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.seFAKTA: Riksenheten för polismål

Enheten inrättades den 1 januari 2005 och handlägger bland annat:
• alla ärenden om brott av polisanställda,
• ärenden om brott av åklagare eller annan anställd inom åklagarväsendet, med vissa undantag,
• ärenden om brott utanför tjänsten av justitieråd, regeringsråd, hovrättsdomare och domare i
allmän underrätt,
• ärenden om brott av riksdagsledamöter och riksdagens talman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".