Kinda

Kindaborna får tycka till via SMS

Nu provar Kinda kommun ett nytt grepp med mobiltelefoner för att få medborgarna att tycka till om olika frågor som rör kommunen.

Genom projektet ”Medborgarpanel” ska invånarna kunna skicka ett SMS med sin åsikt.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som har initierat projektet där flera kommuner deltar. Syftet är att politikerna ska ha ett bättre underlag när de ska fatta beslut genom att de vet mer om vad invånarna anser.

– Man ska kunna få veta vad kommuninvånarna tycker i vissa frågor och det ska ge de olika nämnderna ett bättre beslutsunderlag, säger Pia Tingvall som är ordförande för demokratiberedningen i Kinda kommun.

Åsikterna ska kunna framföras till kommunen via SMS och mejl, men också genom särskilda fokusgrupper i mer djupgående frågor.

Närmast ska en provpanel få testa om det fungerar rent tekniskt genom att svara på frågan om vad man tycker om skidbacken Tolvmannabacken.

– Där kan man kanske få svar på om Tolvmannabacken är viktig eller om den är något man kan avstå ifrån, säger Pia Tingvall.

Raina Medelius/Christina Turesson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista